Categorie├źn
Uncategorized

Help, mijn deur gaat niet meer open. Dit zijn de belangrijkste oplossingen!

Stel je voor: Het slot van de deur gaat niet meer open. Hierdoor blijft de deur dicht. Er zijn verschillende oorzaken waarom jouw deur niet meer open gaat. De driepuntssluiting in de deur kan defect zijn of de sleutels kunnen nog binnen in de woning liggen. Wat de oorzaak ook is, er zijn verschillende oplossingen voor het openen van jouw deur. 

Oorzaken waarom de deur niet meer open gaat

Er zijn verschillende oorzaken waarom de deur niet meer open gaat. Je bent buitengesloten, omdat:

 1. De sleutel binnenin het slot zit,
 2. De sleutel binnen in de woning ligt,
 3. De sleutel kwijt, verloren of gestolen is,
 4. De sleutel afgebroken is, waardoor een gedeelte in het slot zit,
 5. Het slot defect is,
 6. Schade aan de deur aanwezig is,
 7. Te lichte scharnieren in combinatie met een zware deur

Sleutels in de woning 

Het kan gebeuren dat je de sleutels op de keukentafel hebt laten liggen, waardoor je niet meer naar binnen kunt. Hierdoor gaat het slot van de deur niet meer open. Ook kan het gebeuren dat de sleutels aan de binnenkant van de deur zitten, waardoor je niet meer naar binnen kunt. Het is echter mogelijk om de deur zonder sleutel te openen. Zonder dat het slot kapot is, kun je de deur openen. In de volgende alinea worden de verschillende oplossingen uitgebreid benoemd.

outen deur gaat niet meer open

Sleutels kwijt, verloren of gestolen

Wanneer jouw sleutels, op de een of andere manier kwijt geraakt zijn, is het moeilijk om de deur te openen. Het slot gaat hierdoor niet meer open. Als je sleutelbos is gestolen, je deze bent kwijt geraakt of verloren, is er geen direct probleem. Pas wanneer iemand slechte bijbedoelingen heeft, moet je je echt zorgen gaan maken.

Er zijn verschillende manieren om een woning binnen te treden. Wanneer je binnen bent is het verstandig om het slot te vervangen. Doe je dit niet dan is de kans aanwezig dat iemand nogmaals binnen kan treden. Enkele voorbeelden om binnen te treden zonder sleutel zijn: 

 • Het open flipperen van de deur. Dit doe je door een stuk plastic tussen het kozijn en de deur te wrikken. 
 • De deur door de brievenbus te openen. Door een kledinghanger door de brievenbus te stoppen, is het mogelijk om de deurklink naar beneden te trekken. Deze methode is alleen mogelijk als de deur niet op slot zit. 
 • De deur door een schroevendraaier openen. Dit doe je door de schroevendraaier tussen de deur en het kozijn te wrikken, waardoor je de dagschoot open kan duwen. 
 • De deur met de harde hand openen. Door een raam van de deur in te tikken is het mogelijk om naar binnen te treden. 
 • De deur openen door te klimmen op verschillende voorwerpen in de tuin. Door op een voorwerp te klimmen, is het mogelijk om op een bovenverdieping te komen. Dit kan alleen als er een deur of raam open staat. 
Slot gaat niet open met sleutel

Afgebroken sleutel

Soms komt het voor dat de sleutel in het slot afbreekt. Het overgebleven deel blijft in het slot zitten. Op deze manier gaat het slot niet meer open met de sleutel. Er zijn diverse manieren wanneer het slot niet meer open gaat.

Wel moet je er rekening mee houden dat je door sommige manieren schade aan de deur kunt toebrengen, waardoor de deur niet meer op slot kan. Enkele oplossingen als je slot niet meer open gaat met de sleutel, zijn:

 • Door een magneet tegen het slot te houden, is het mogelijk om de sleutel, als het ware, uit het slot te trekken. Sommige sleutels zijn niet magnetisch, waardoor deze methode niet voor iedereen op gaat. 
 • Door het afgebroken deel aan het andere deel te lijmen, is het mogelijk om de sleutel om te draaien en uit het slot te halen.
 • Door een pincet, tang of schaartje met scherpe punt is het mogelijk om de sleutel uit het slot te halen. Zit deze te diep in het slot? Dan is het niet mogelijk en zal er een andere methode gehanteerd moeten worden, zoals een sleutelverwijderaar, veiligheidsspeld, naald of een zaagje. 
Deur gaat niet open

Defect slot

Help, het slot is kapot, waardoor de deur zich niet meer kan openen. Bij een kapot slot is het in de meeste gevallen onmogelijk om naar binnen te gaan. Het kan gebeuren dat een bepaald type slot kapot is. Denk bijvoorbeeld aan een defecte driepuntssluiting in de deur.

Een driepuntssluiting is een veelvoorkomend slot. Door het intensieve gebruik is het mogelijk dat het slot kapot gaat. Doordat de dagschoot niet meer goed functioneert, kan de deur niet meer open.

Wanneer er in combinatie met een driepuntssluiting ook een veiligheidsbeslag is gemonteerd, is het openen van de deur een uitgesloten zaak. Deze deurbeveiliging zorgt ervoor dat inbrekers buitengesloten worden.

Wanneer er geen sprake is van een veiligheidsbeslag is het mogelijk om zelf een defect slot te repareren. Een slot, zoals een driepuntssluiting is namelijk verkrijgbaar voor particulieren. 

Slot kapot deur openen

Schade aan de deur

Naast het feit dat een slot niet meer open gaat met de sleutel, kan het ook gebeuren dat de deur beschadigd en niet meer open gaat. Er zijn verschillende oorzaken die zich voor kunnen doen, zoals inbraakschade, houtrot of een bepaalde klimaatsverandering, waardoor de deur krimpt of juist uit gaat zetten. 

Klimaatsverandering

Het kan zijn dat een (houten) binnendeur niet meer open gaat door de klimaatsverandering. Een houten deur zet uit bij vochtig of warm weer en krimpt tijdens de koude dagen. Hierdoor is de deur moeilijk te openen. Ook kunststof of metalen deuren kunnen uit gaan zetten. De beste oplossing is om de scharnieren iets strakker te draaien, waardoor de deur meer speling krijgt. 

Houtrot

Wanneer hout regelmatig in aanraking komt met veel vocht, ontstaat er houtrot. In de meeste gevallen zie je dit aan de onderkant van de buitendeur of het deurkozijn. Dit is te herkennen aan een gebarsten verflaag, klemmende deur, doffe plekken en verkleuring en zachte plekken in het hout.

In sommige gevallen is het nodig om de deur en/of het deurkozijn te vervangen. In andere gevallen is het vervangen van de aangetaste delen alleen al voldoende. Het is belangrijk om houtrot te herkennen en hier vroegtijdig actie op te ondernemen. 

Houten deur sluit niet en gaat niet open

Inbraakschade

 1. Er zijn veel verschillende inbraakmethodes die inbrekers hanteren. Hierdoor kan er op diverse manieren schade aan de deur worden toegebracht en/of kan de deur niet meer op slot. De meest voorkomende inbraakmethodes die schade toebrengen, waardoor de deur niet meer open gaat zijn: 
 • Het openbreken van de deur met een schroevendraaier, koevoet of ander geavanceerd gereedschap. 
 • De deurcilinder uit het slot trekken door middel van een schroef 
 • Het afbreken van de deurcilinder met een tang
 • Gaatjes boren in het slot met een boormachine

Te lichte scharnieren, te zware deur

Wanneer er sprake is van lichte scharnieren en een te zware deur, kan het voorkomen dat de deur niet meer open gaat. Dit komt, omdat de deur is verzakt. De beste oplossing is om zwaardere scharnieren te monteren. Op deze manier zou het probleem verholpen moeten zijn. 

Help mijn deur gaat niet meer open, wat nu?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je deur niet meer open gaat. Het beste is om een ervaren slotenmaker in te schakelen. Wanneer een slot teveel afwijkt of jezelf niet over voldoende capaciteit beschikt is dit de beste oplossing. Wanneer je zelf aan de slag gaat kan het gebeuren dat je een verkeerde werkwijze hanteert, onnodige schade toebrengt en/of zaken op de verkeerde manier worden gemonteerd. 

Deur gaat helemaal niet meer open

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *