Categorie├źn
Uncategorized

Hoeveel PK heeft een rubberboot? Kom meer te weten over het vermogen!

Bij het kopen van een rubberboot is het belangrijk om te weten hoeveel vermogen de buitenboordmotor moet hebben. Zo zit er verschil tussen een rubberboot van 5 PK en een rubberboot van 15 PK. Des te meer de rubberboot aan gewicht kan dragen en hoe groter de boot is, des te hoger het vermogen is. Maar hoeveel pk moet er daadwerkelijk achter een rubberboot zitten en hoe kan je de snelheid van een buitenboordmotor berekenen? 

Hoeveel PK buitenboordmotor heb ik nodig?

Het is niet exact te vertellen hoeveel PK je nodig hebt voor een rubberboot. Dit is dus per situatie anders. De PK van een boot is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Wel kunnen we een indicatie geven.

  • Het gewicht;
  • De lengte van de boot;
  • De vorm van de boot; 

Kleine rubberboten

Voor kleine rubberboten zijn er vanaf 2 PK al buitenboordmotoren verkrijgbaar. De snelheid van een boot met 2 PK is niet zo snel. Een hele hoge snelheid behalen is niet mogelijk. Met een rubberboot met meer vermogen is het wel mogelijk om hogere snelheden te behalen. Zo geeft een rubberboot met een 8 PK buitenboordmotor veel meer snelheid in tegenstelling tot een rubberboot met 2 PK.

Als je een hoge snelheid met de boot wilt behalen is een rubberboot met 4 PK, een rubberboot met 5 PK, een rubberboot met 6 PK of een rubberboot met 8 PK de beste optie. Als je niet in het bezit bent van een vaarbewijs heb je voldoende aan een rubberboot van 4 PK tot 6 PK. Met 6 PK of meer heb je wel een vaarbewijs nodig. 

Vraag je jezelf af hoeveel pk een boot exact nodig heeft als je een rubberboot met motor gaat kopen? Dit staat meestal op de rubberboot zelf. Dit moet je aanhouden en niet overschrijden. Dit kan namelijk zorgen voor ongelukken. In een kleine rubberboot zit meestal een motor die net onder de maximale snelheid zit. 

Grote rubberboten

Doordat grote rubberboten dieper in het water liggen is het noodzakelijk om een buitenboordmotor met meer vermogen te kopen. Zonder vaarbewijs mag je een boot tot maximaal 10 PK besturen. Wel moet je opletten dat je niet te hard gaat dan 20 kilometer per uur. Echter verschilt dit per situatie en is niet te zeggen hoeveel PK je daadwerkelijk nodig hebt.

Met een vaarbewijs is het mogelijk om meer PK achter een rubberboot te hebben. Indirect worden grote rubberboten gebruikt voor de snelheid. Een snelle boot om hard mee over het water te varen. De vorm van een grote rubberboot is in tegenstelling tot een kleine rubberboot anders. Hier moet je allemaal rekening mee houden als je een rubberboot met motor gaat kopen.

5 PK buitenboordmotor snelheid

Wat voor soort buitenboordmotor heb ik nodig?

Er zijn verschillende motoren en er zijn verschillende merken. Zo is Yamaha een bekend merk voor een buitenboordmotor. Bij het kopen van een rubberboot is het belangrijk om met twee factoren rekening te houden, namelijk het vermogen en het gewicht van de buitenboordmotor. Daarnaast zijn er verschillende opties die je kunt kiezen als je een rubberboot met motor gaat kopen, namelijk of je een elektrische of benzine buitenboordmotor wilt.

Elektrische buitenboordmotor

Anno 2020 bestaan er elektrische buitenboordmotoren. Deze motoren zitten meestal in een fluisterboot, aangezien je ze niet of nauwelijks hoort. Met een elektrische buitenboordmotor wordt gebruik gemaakt van een accu. Het nadeel is dat je de accu op moet laden als je gaat varen. Als je te weinig accu hebt kan het gebeuren dat je stil komt te staan. Hoe lang een accu daadwerkelijk mee gaat, is afhankelijk van het gewicht, het type boot, de snelheid en weersomstandigheden. Dus ook in elke situatie anders!

Benzine buitenboordmotor

Het voordeel van een benzine buitenboordmotor is dat je geen last hebt om stil te staan. Daarom is het raadzaam om een jerrycan benzine mee te nemen. Kom je stil te staan dan kan je toch altijd vooruit komen. Ook is het mogelijk om een grote tank aan de buitenboordmotor te koppelen. In de meeste rubberboten zit een benzine buitenboordmotor. Je hebt hierbij de keuze tussen een langstaart of een kortstaart motor.

De meest voorkomende motor in een rubberboot is de kortstaart motor. Deze motor wordt gebruikt als een rubberboot 3 of 3,5 meter lang is. Is de boot langer dan 3 of 3,5 meter? Dan wordt er vaak gebruik gemaakt van een langstaart motor. De naam zegt het al, het verschil zit hem in de lengte. Hoeveel PK varieert per motor. Je hebt rubberboten met een buitenboord van 2 PK oplopend tot rubberboten met een buitenboordmotor met 350 PK.

15 PK motor snelheid

Naast het type motor zijn er nog meer keuzes om te maken. Zo kun je kiezen voor een 2 of een 4 takt motor. Een 4 takt motor is de meest zuinigste variant. Dit komt omdat je alleen op benzine vaart en niet op olie. Ook is het mogelijk om te kiezen tussen een motor met of zonder stuurknuppel. 

Vermogen en het gewicht

De hoeveelheid PK is onder andere afhankelijk van het gewicht van de personen in de boot. Hoe meer personen er in een rubberboot zitten, hoe hoger het vermogen van de rubberboot moet zijn. In onderstaande tabel staat weergegeven hoeveel pk er achter een rubberboot moet bij een maximaal aantal personen.

Aantal personenVermogen van de rubberboot (PK)
2 personenMinimaal 2,5 PK buitenboordmotor
3 personenMinimaal 4-5 PK buitenboordmotor
4 personenMinimaal 10 PK buitenboordmotor
5 personenMinimaal 15 PK buitenboordmotor
6 personenMinimaal 20 PK buitenboordmotor
Tabel 1: vermogen en gewicht van de rubberboot

Bij hoeveel PK heb je een vaarbewijs nodig?

Voor het besturen van een rubberboot heb je geen vaarbewijs nodig. Ook het aantal PK heeft geen directe invloed of je wel of geen vaarbewijs nodig hebt. Het aantal kilometers en de lengte van de boot spelen hier echter wel een rol bij.

Gaat de boot sneller dan 20 kilometer per uur en/of is je boot langer dan 15 meter dan moet je een vaarbewijs hebben. Ook moet je volgens het binnenvaartpolitiereglement (BPR) jouw boot laten registreren. Alle rubberboten zijn korter dan 15 meter, dus maak je geen zorgen! Het enigste waar je rekening mee moet houden is dat je de 20 kilometer per uur niet haalt. Heb je geen vaarbewijs en vaar je harder? Dan wordt je op de bon gezet.

8 PK buitenboordmotor snelheid

Hoe kan ik de snelheid van de boot berekenen? 

Bij een rubberboot met een 5 PK buitenboordmotor is de snelheid lager in tegenstelling tot een rubberboot van 6 PK of een rubberboot met 15 PK. De snelheid van de boot berekenen is echter lastig. Er zijn geen maatstaven om de PK naar km per uur te berekenen. 

De snelheid is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, zoals het gewicht en de lengte van de boot, het type motor en de weersomstandigheden. Het weer is geen standvastige factor en maakt elke situatie anders. Dit maakt het erg lastig om te bepalen wanneer je deze kilometers bereikt. Kortom, het berekenen van PK naar km per uur is door verschillende factoren niet mogelijk.

In plaats van de snelheid van een buitenboordmotor berekenen is het wel mogelijk om een indicatie te geven. Uit onderzoek is gebleken dat je met een motor met een maximaal vermogen van 4 pk meestal binnen de 20 kilometer per uur blijft. Met een boot met een vermogen van 6 pk of meer is de kans groter dat je harder vaart. 

Om de snelheid onder controle te houden is het mogelijk om gebruik te maken van een kiel onder je rubberboot. Door de kiel is het mogelijk om met een buitenboordmotor of elektrische motor te varen. De boot is door een kiel veel standvastiger op het water waardoor slingeren onmogelijk is. Ook zorgt het voor de nodige comfort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *